Χρυσούλα Αραβανή

Χρυσούλα Αραβανή

Πιάνο | Προετοιμασία για την εισαγωγή στα Μουσικά Σχολεία

Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρητικών με δάσκαλο τον αρχιμουσικό Νικόλαο Θάνο, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Λευκαδίου ωδείου Αθηνών. Αργότερα μελέτησε ακκορντεόν και τραγούδι, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο πιάνο και την αρμονία με καθηγήτρια την μουσικοπαιδαγωγό Ελένη Γιαννουλάτου.Υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της χορωδίας και ορχήστρας του ιστορικού μουσικοφιλολογικού ομίλου «ΟΡΦΕΥΣ» Λευκάδος, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές πιάνου στην Αθήνα στο Εθνικό ωδείο με καθηγήτρια την Καίτη Βάμβα-Μαυρομιχάλη καθώς επίσης και στα θεωρητικά με δασκάλους τους αείμνηστους Μιχάλη Βούρτση και Γεώργιο Βώκο. Στη συνέχεια μετέβη στο «Ορφείο ωδείο Αθηνών» όπου με τον διεθνούς φήμης σολίστα και παιδαγωγό Διονύσιο Ορπή ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών της στο πιάνο. Με την καθοδήγησή του άρχισε να διδάσκει σε ηλικία δεκαεπτά ετών, ενώ υπήρξε βοηθός και συνεργάτης του για πολλά χρόνια. Παράλληλα σπούδασε Ωδική και Αρμονία με τον διακεκριμμένο μαέστρο και συνθέτη Θάνο Ερμήλιο, Αντίστιξη με τον Σπύρο Κλάψη και Φούγκα με τον Μιχάλη Μεσσήνη αποφοιτώντας με βαθμό Άριστα.

Συνεργάστηκε με τον μαέστρο Άκη Λυμούρη σε μουσικές εκπομπές του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης καθώς επίσης και με τις ορχήστρες των Γιάννη Γεροντάκη και Δημήτρη Νήρα. Επίσης έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις.

Δίδαξε πιάνο και θεωρητικά αρχικώς στο «Ορφείο ωδείο Αθηνών» και στη συνέχεια στο Απολλώνειο ωδείο,όπου ίδρυσε και παράλληλα είχε την διεύθυνση της παιδικής χορωδίας.

Το 1990 ίδρυσε και διηύθυνε το ωδείο Λυκαβηττού από το οποίο μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του απεφοίτησε σημαντικός αριθμός πτυχιούχων και διπλωματούχων σπουδαστών. Παράλληλα υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών του ωδείου. Από το 1994 και μέχρι το 2003 δίδαξε πιάνο στο Ελληνικό ωδείο (κεντρικό ίδρυμα & παράρτημα Αμαρουσίου). Με τους μαθητές της τάξης της πραγματοποίησε στο Ελληνικό Ωδείο Αμαρουσίου συναυλία με έργα Ισπανών συνθετών στη μνήμη του δασκάλου της, Διονυσίου Ορπή.

Υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια αθηναϊκών ωδείων και μουσικών σχολών.Είναι μέλος εξεταστικών επιτροπών σε πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις στην Αθήνα καθώς και σε άλλες ελληνικές πόλεις επί σειρά ετών.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύνθεσης με τους Χ.Λαμπριανίδη, Χ.Ξανθουδάκη καθώς και πιάνου με τους S.Petroff, E.Rjanof, Α. Παπαστεφάνου, Μ.Τιρίμο, Γ. Παπαιωάννου, Δ. Ευνουχίδου, Κ.Κατσαρή και Δ. Τουφεξή.

Είναι Έφορος του Αθηναΐκού Χορωδιακού Συνόλου (Α.Χ.Σ.). με το οποίο έχει πραγματοποιήσει σημαντικές καλλιτεχνκές εμφανίσεις σε χορωδιακά φεστιβάλ και διαγωνισμούς σε όλη την Ελλάδα. Συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια εκτέλεση συμφωνικών έργων για Μπάντα και Χορωδία του Μουσουργού, Παιδαγωγού και Αρχιμουσικού, Νικηφόρου Νευράκη (Σύλλογος Ποντίων΄΄ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ΄΄- Φεβρουάριος 2007) όπου είχε και την ευθύνη παρουσίασης του προγράμματος της εκδήλωσης. Επίσης με το ίδιο σύνολο συμμετείχε στη συναυλία Ανακήρυξης σε Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών του Πανεπιστημιακού, Μουσουργού και Παιδαγωγού Βασίλη Μακρίδη, (Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός-Απρίλιος 2007) Το Νοέμβριο του 2007 συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του ΄΄11ου Διεθνούς Χορωδιακού & Λυρικών Σολίστ Φεστιβάλ Αθηνών΄΄(Θέατρο ΄΄Μ. Θεοδωράκης΄΄- Χολαργός και Αίθουσα Αμερικάνικου Κολλεγίου «Deree College» -Αγία Παρασκευή). Εμφανίστηκε με εξαιρετική επιτυχία σε κοντσέρτο λυρικού & χορωδιακού τραγουδιού στην τελετή εγκαινίων του Δημοτικού Ωδείου Μουρικίου Κοζάνης (Σεπτέμβριος 2009), αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές τόσο από τα έντυπα όσο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ από την ίδια εκδήλωση κυκλοφορεί δίσκος ακτίνας (CD). Επίσης εμφανίστηκε στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά (Πλατεία Κοραή-Δεκέμβριος 2009), του Δήμου Περάματος (Αίθουσα Δημαρχείου-Ιανουάριος 2010), συνεργάστηκε με την Παδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. ερμηνεύοντας σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση έργα του Ακαδημαϊκού και συνθέτη Ευάγγελου Μουτσόπουλου (Αίθουσα Μουσείου Μπενάκη-Μάϊος 2010), ενώ πρόσφατα προσεκλήθη από τον Μορφωτικό Σύλλογο Μαρτίνου Φθιώτιδας (Μάϊος 2010) και κατόπιν από το Δήμο Ηλιούπολης (Ιούνιος 2010). Τον Ιούλιο του 2010 πραγματοποίησε επίσκεψη στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και στη Σικελία όπου και εμφανίστηκε σε κοντσέρτο στην Bova Marina, συμπράττοντας μεταξύ άλλων με ιδιαίτερη επιτυχία με την ιταλική χορωδία ''Don Ruggiero Coin''. Τον Οκτώβριο του 2010 εμφανίστηκε στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης σε μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση, ενώ τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους συνεργάστηκε στο Ωδείο ΄΄Ορφείο Αθηνών΄΄, με το σολίστα της Ε.Λ.Σ., Γεράσιμο Ιωαννίδη σε έργα για κουϊντέτο χαλκίνων πνευστών και χορωδία με εξαιρετική επιτυχία.

Από το 2003 μέχρι και το 2011 δίδαξε ως καθηγήτρια πιάνου στο « Ορφείο ωδείο Αθηνών» Την τελευταία πενταετία είναι εξετάστρια των παραρτημάτων του «Ορφείου ωδείου Αθηνών» στην Κύπρο.

Είναι έφορος και καθηγήτρια της σχολής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Μουρικίου (Δ.Ω.Μ.) και μαέστρος της παδικής και νεανικής χορωδίας. Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες μεταξύ άλλων και στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας με σύμπραξη της χορωδίας και ορχήστρας του Δ.Ω.Μ. Επίσης είναι έφορος πιάνου στο ωδείο ΄΄Μουσικός Κόσμος΄΄.Στα δύο προαναφερθέντα ωδεία έχει δημιουργήσει εξειδικευμένα τμήματα προετοιμασίας για την εισαγωγή των μαθητών στα Μουσικά Σχολεία της χώρας. Υπήρξε Τακτικό Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών (ΣΥΝ.ΕΛΛ.Μ.) και είναι Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών, Αρχιμουσικών και Υπαρχιμουσικών Φιλαρμονικής Ορχήστρας, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο.-Ο.Τ.Α.) και της W.A.S.B.E. (World Association for Symphonic Bands and Ensembles).

Από το σχολικό έτος 2011-2012 συνεργάζεται με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.