Έφη Μηνακούλη

Έφη Μηνακούλη

Αναγεννησιακό Λαούτο | Τραγούδι |Basso continuo | Συνοδεία φωνητικής μουσικής

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κλασική κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Εθνικό Ωδείο, από όπου αποφοίτησε το 1989 με άριστα παμψηφεί. Με υποτροφία του Βρεταννικού Συμβουλίου και του Guildhall School of Music and Drama φοίτησε επί τριετία στο Tμήμα Παληάς Μουσικής του Guildhall, όπου ειδικεύτηκε στην ερμηνεία του αναγεννησιακού λαούτου και της θεόρβης με τον Nigel North και στη φωνητική μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ με τους Thomas Hemsley, Mary Nichols, David Roblou και Emma Kirkby. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο κλασικό τραγούδι στην τάξη του Κ. Πασχάλη στο Ωδείο Kodaly, από όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο.

Ως μέλος του Εργαστηρίου Παληάς Μουσικής, έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Ως ιδρυτικό μέλος του συνόλου αναγεννησιακής μουσικής Τερψιχόρη και μέλος του συνόλου μπαρόκ Sinfonia, έχει εμφανιστεί σε πολλές αίθουσες της Αθήνας (Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Πινακοθήκη κ.α.) και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες (Nancy Argenta, Michael Chance, Eric van Nevel, His Majesties Sagbutts and Cornets).

Στο εξωτερικό συνεργάστηκε με διάφορα σύνολα: Liuti Cantanti, Villanella, Parley of Lutes. Ως λαουτίστα έχει συμπράξει στις μπαρόκ όπερες The Tempest (M. Locke), Venus and Adonis (J. Blow), L’ Incoronazione di Poppea – Il Ballo dell’ Ingrate (C. Monteverdi), υπό τη διεύθυνση του David Roblou. Συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ των Δελφών στην μπαρόκ όπερα Ευριδίκη του Giacopo Peri και στις όπερες Xerxe του G.F. Händel και Orlando Furioso του A. Vivaldi στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Τα τελευταία χρόνια εκτός από την έντονη δραστηριότητά της στο χώρο της προκλασικής μουσικής, διευρύνει την καλλιτεχνική της παρουσία στο χώρο του ορατορίου και του Lied. Παρουσίασε τον κύκλο τραγουδιών Frauenliebe und Leben στο Θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών, με την ορχήστρα του οποίου τραγούδησε αποσπάσματα από το Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του J.S. Bach υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Τουφεξή. Σε συνεργασία με το Γ΄ Πρόγραμμα παρουσίασε τραγούδια βασισμένα στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού με τον Διονύση Μαλλούχο στο πιάνο.

Από τον Σεπτέμβριο του 1994 έχει αναλάβει την τάξη αναγεννησιακού λαούτου, αναγεννησιακού τραγουδιού και basso continuo στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Από τον Σεπτέμβριο του 1997 διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Τέλος από τον Νοέμβριο του 2001 είναι μέλος της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων.