Χρίστος Τζιφάκις

Χρίστος Τζιφάκις

Κιθάρα | Κιθάρα flamenco

  

Ο   Χρίστος Τζιφάκις στην μέχρι τώρα πορεία του έχει περάσει από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους αναζητώντας  το προσωπικό του ύφος  με κέντρο πάντα την κιθάρα. 
Σπούδασε κλασική κιθάρα στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Maastricht με τον Kees Dirkx, απ΄ όπου απεφοίτησε ως σολίστ  (Konzertexamen),  αποσπώντας το πρώτο αριστείο που είχε δώσει η Ακαδημία μέχρι τότε. Με υποτροφία της Ακαδημίας ταξίδεψε στην Ισπανία όπου μελέτησε την τέχνη του flamenco κοντά στον Manolo Sanlúcar και αργότερα κοντά στον Gerardo Nuñez. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Ολλανδία μαθήτευσε παράλληλα στο Aachen και στην Κολωνία με τους T. Müller Pering και Η. Käppel, ενώ έλαβε μέρος σε μερικά από τα σημαντικότερα κιθαριστικά φεστιβάλ της Ευρώπης μαθητεύοντας δίπλα σε σολίστ και παιδαγωγούς όπως Pepe Romero, Abel Carlevaro κ.ά.
Ως σολιστ κιθάρας έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και  χώρες του εξωτερικού ( Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία). Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και Ορχήστρες, όπως  με τον Κουβανό συνθέτη και μαέστρο  Leo Brouwer (o οποίος διηύθυνε την Limburg Symphony Orchetsra, με τον Χρίστο Τζιφάκι ως σολίστ).    Επιστρέφοντας στην Ελλάδα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Μιχάλη Τραυλό και σύγχρονη αρμονία-jazz με τον Μάρκο Αλεξίου.
Θέλοντας να ενώσει τους δυο κόσμους της κλασικής κιθάρας και της flamenco σε μια ενότητα συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Τραυλό  ο οποίος και του αφιέρωσε το κοντσέρτο του για κιθάρα και ορχήστρα “ Duo Concerti”, έργο το οποίο ερμήνευσε με την Oρχήστρα των Χρωμάτων σε  πρώτη εκτέλεση και ηχογράφησε αργότερα  με την Συμφωνική  Ορχήστρα της Σόφιας . 

Το 2000 ίδρυσε να  με την Μελίνα Ιωαννίδου το συγκρότημα Flamenco Aire  συνεργαζόμενος με Έλληνες  και ξένους μουσικούς  και χορευτές από διαφορετικούς χώρους ( Jazz, κρητικά, flamenco). Με το σύνολο έχει  εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ (Παπάγου, Ηλιούπολης, Άρτας, Ρεθύμνου κ.ά.). Το Σεπτέμβριο του 2005 εμφανίστηκε στο Θέατρο Παπάγου με τους  κορυφαίους καλλιτέχνες του flamenco Gerardo Nuñez και Carmen Cortéz. Το συνθετικό έργο του Χρίστου Τζιφάκι περιλαμβάνει έργα για σόλο κιθάρα, διασκευές κι ενορχηστρώσεις για flamenco-jazz group. To  2009 ο διάσημος χορευτής του flamenco Joaquin Grilo χορογραφεί το έργο του Χρίστου Τζιφάκι  Flamenco Alchemy (κονσέρτο για κιθάρα, ορχήστρα εγχόρδων, flamenco group), που παρουσιάστηκε σε
πρώτη εκτέλεση τον Οκτώβριο του 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Η τελευταία του δουλειά ειναι η σύσταση του flamenco jazz trio με τους Νίκο Καπηλίδη και Παναγιώτη Μπουραζάνη.


Πέρα απο την καθαρά σολιστική του πορεία εχει ασχοληθεί συστηματικά με την διδασκαλία κλασικής και flamenco κιθάρας.
Έχει διδάξει σε κιθαριστικά φεστιβάλ (Βόλου, Πάτρας) ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος του πρώτου πανελληνίου φεστιβάλ κιθάρας flamenco.
Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα την τέχνη του flamenco.