Χριστίνα Παντελή

Χριστίνα Παντελή

Πιάνο

Η Χριστίνα Παντελή απέκτησε το δίπλωμα πιάνου με καθηγητή τον Θ. Κοτεπάνο στο Ωδείο Athenaeum, με βαθμό Άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Συνέχισε τις σπουδές της στο πιάνο, στο Παρίσι με υποτροφία από το γαλλικό κράτος, κοντά στον Edson Elias στην Ecole Normale de musique de Paris. Αποφοίτησε το 2000, αποκτώντας το diplome de execution de piano με άριστα. Την ίδια χρονιά δύο υποτροφίες, η μία από το Roosevelt University Association και η άλλη από τα Wilson’s Pianos την οδηγούν στο Chicago των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου μελετά κοντά στον Pavel Chezinsky, στο Roosevelt University. Το 2002 αποκτά τον τίτλο Master of Music in piano performance, με άριστα. Ανά περιόδους έχει μελετήσει κοντά σε μεγάλους πιανίστες της εποχής μας όπως Leon Fleischer, Menahem Pressler, Fred Moyer, Alicia Delarocha, Paul Badura Scoda, Aquilles delle Vigne, F. Gevers. Έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμα ρεσιτάλ πιάνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Mozarteum-Salzburg,Salle Corteau- Paris, Rudolf Ganz hall- Chicago, Mandell hall –Chicago Aspen festival - Colorando, Academie de Sion – Geneuve). Συχνά πραγματοποιεί θεματικά ρεσιτάλ για την ρομαντική και τη κλασική περίοδο όπως και για τον 20ο αλλά και τον 21ο αιώνα.

Έχει συμπράξει με την συμφωνική ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Β. Συμεωνιδη, σε μια συναυλία που μεταδώθηκε ζωντανά απο το τρίτο πρόγραμμα αφιερωμένη στην πολώνικη μουσική ερμηνέυοντας δυο κονσέρτα πιάνου.

Πολλες είναι οι εμφανίσεις της και σε συναυλιες μουσικής δωματίου. Αξίζει να αναφερθεί η μόνιμη συνεργασία της με τον φλαουτίστα Θ. Γιατρά που επικεντρώνεται σε έργα 20ου και 21ου αιώνα, συχνά σε πανελλήνια πρώτη εκτέλεση. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά (acroasis) με έργα Ελλήνων συνθετών για σαξόφωνο (Σ. Μαυρομάτης) και πιάνο εισέπραξε παγκοσμίως άριστες κριτικές τόσο για τις αξιόλογες συνθέσεις όσο και για την ερμηνεία τους.

Σημαντικοί Ελληνες συνθέτες όπως Αλεξιάδης , Visvikis, Παπαδάτος, Μάζης ,Λιγνός, Κοκκόρης , της έχουν γράψει και αφιερώσει έργα τους είτε για σόλο πιάνο έιτε για μουσική δώματιου.

To 2002 ξεκίνησε στις ΗΠΑ, μια σειρά συναυλιών με τίτλο Presentation and Performance δίνοντας ομιλίες αλλα και ρεσιτάλ για τους I. Xenakis, F. Chopin, E. Ernst, L. Beethoven.

Τo 2007 ίδρυσε με την πιανίστα Ε. Χριστοδούλου το Duo Epafes και έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές αξιόλογες εμφανίσεις. Ενώ το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει έργα κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης περιόδου, συχνά νιώθουν την ανάγκη να ερμηνέυουν έργα Ελλήνων συνθετών αρκετοί εκ των οποίων τους έχουν αφιερώσει έργα τους.