Λυκούργος Αγγελόπουλος

Λυκούργος Αγγελόπουλος

Σχολή βυζαντινής μουσικής | Παιδική Βυζαντινή Χορωδία

  

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1941.Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βυζαντινή Μουσική κοντά στον Σίμωνα Καρά. Είναι πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης Αθηνών), ιδρυτής και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας και διδάσκει βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία Φ. Νάκας και Ν. Σκαλκώτας. Διευθύνει τις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής των Ι. Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, Φθιώτιδος και είναι συνεργάτης της ΕΡΑ στον τομέα της Βυζαντινής Μουσικής. Έχει ασχοληθεί με την σύγχρονή μουσική (είναι ερμηνευτής πολλών έργων του Μ. Αδάμη, του Δ. Τερζάκη, του J. Tavener, του Κ. Σφέτσα, του Γ. Κυριακίδη κ.α., και συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα του Μ. Peres που ερευνά τα παλαιά δυτικά μέλη και τη σχέση τους με τα βυζαντινά. Είναι επίσης μέλος της Καλλιτεχνικής επιτροπής του ΥΠΕΠΘ για τα μουσικά σχολεία.

Έχει ηχογραφήσει σε δίσκους στη Γαλλία, βυζαντινό, παλαιορωμαϊκό, αμβροσιανό και άλλα παλαιά δυτικά μέλη. Το 1994 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίοςτου απέμεινε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της ΑγιωτάτηςΑρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Έχει επίσης τιμηθεί από τον μακαριστό ΠατριάρχηΙεροσολύμων Κυρό Διόδωρο, την Εκκλησία τηςΦινλανδίας, Σεβ. Μητροπολίτες Πατρών κ. Νικόδημο, Παροναξίας κ. Αμβρόσιο, και Κάσου κ. Αμβρόσιο, Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και Κισάμου και Σελίνου Κ. Ειρηναίου.

Η Σεπτή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του έχει απονείμει την ευαρέσκεια της, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλος του απένειμε την τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος (2004).