Έλενα  Μουζάλα

Έλενα Μουζάλα

Πιάνο

Η ελληνοκυπριακής καταγωγής πιανίστα Έλενα Μουζάλα ανήκει στις καλλιτέχνιδες εκείνες που έχουν να επιδείξουν μια καριέρα μεστή και ολοκληρωμένη. Από τα πρώτα της βήματα, όταν σε ηλικία πέντε ετών έδινε το πρώτο της ρεσιτάλ ή όταν στα επτά της έπαιρνε τιμητικό δίπλωμα στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Μουσικά Νιάτα στη Γερμανία μέχρι και σήμερα, η ΄Ελενα Μουζάλα δεν σταμάτησε να δίνει τα διαπιστευτήριά της στον καλλιτεχνικό στίβο, παράλληλα με την εκπαιδευτική της δραστηριότητα.

Μετά την αποφοίτησή της από την τάξη της Κρινιώς Καλομοίρη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία με υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης, του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων. Το 1976 αποφοίτησε από το Conservatoire National Superieur de Musique στο Παρίσι με πρώτα βραβεία στο πιάνο (τάξη P. Sancan) και στη μουσική δωματίου (τάξη C. Larde). Με δύο διεθνείς διακρίσεις στις αποσκευές της στους διαγωνισμούς Gian Battista Viotti (Ιταλία) και Reine Sophia (Ισπανία) οι δρόμοι για διεθνή καριέρα ήταν πλέον ανοιχτοί.

Έκτοτε βρίσκεται συνεχώς στο διεθνές προσκήνιο, με ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, σολιστικές εμφανίσεις με ορχήστρες (Φιλαρμονική της Ραδιοφωνίας του Παρισιού, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, Κρατική Βρυξελλών, Συμφωνική των Καννών, Collegium Academicum της Γενεύης, London Mozart Players, Φιλαρμονική της Βουδαπέστης, Φιλαρμονική του Στρασβούργου, Metropolitan του Μόντρεαλ, Συμφωνική της Σιγκαπούρης, Κρατική Αθηνών, Κρατική Θεσσαλονίκης κ.ά.), με ηχογραφήσεις για ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, του Βερολίνου, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις εμφανίσεις της οι κριτικοί την εγκωμιάζουν για το εξαιρετικό μουσικό της ταλέντο και την κατατάσσουν ομόφωνα μεταξύ των καλύτερων εκτελεστών της γενιάς της.

Έχει ηχογραφήσει οκτώ CD στην Ελλάδα και τη Γαλλία με έργα Haydn, Beethοven, Martinu, Mozart, Weber και Ελλήνων συνθετών (Καλομοίρης, Σκαλκώτας, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις κ.ά.). Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Ωδείου, Αντιπρόεδρος του συλλόγου 'Μανώλης Καλομοίρης', μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ 'Μανώλης Καλομοίρης'.

Η Έλενα Μουζάλα διδάσκει πιάνο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.