Γιώργος  Χατζημιχελάκης

Γιώργος Χατζημιχελάκης

Ανώτερα θεωρητικά

Γιώργου Χατζημιχελάκη

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μουσικές σπουδές στο Κεντρικό Ωδείο Αθηνών, Ανώτερα Θεωρητικά με τον Κώστα Κλάββα, Βυζαντινή Μουσική με τον Κωνσταντίνο Κατσούλη, Σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου (δίπλωμα με άριστα και Α' βραβείο, ειδικό βραβείο στη μνήμη Μάνου Χατζιδάκι). Παράλληλα διδάχτηκε ύφος εκφοράς του βυζαντινού μέλους και ελληνική δημοτική μουσική από τον Βασίλη Νόνη.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μελέτη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ειδικά με τα ελληνικά παραδοσιακά νυκτά όργανα και είχε την πολύτιμη εμπειρία της συνεργασίας με λαϊκούς οργανοπαίκτες της παλαιότερης γενιάς. Επίσης, προς την κατεύθυνση του “ελεύθερου αυτοσχεδιασμού” συνεργάστηκε με μουσικούς από διάφορους χώρους και συμμετείχε στο συγκρότημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού ΕΡΜΑΙ.

Έχει γράψει μουσική για solo όργανα, μικρά και μεγάλα σύνολα, συμφωνική μουσική, μουσική για θέατρο και ντοκυμανταίρ. Με το έργο του “SAMANDAKAS' DANCE” για μικρό σύνολο, διακρίθηκε στους τελικούς του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (1996). Σημαντικά έργα του: «Ο ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΟΥ» (παραγγελία του ΟΜΜΑ 1999) για ορχήστρα δωματίου και αφηγητή, «ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑ για ΣΑΝΤΟΥΡΙ και έγχορδα» (παραγγελία της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ 2000), «ΣΟΥΙΤΑ ΚΟΝΤΣΕΡΤΑΝΤΕ για βιμπράφωνο και ορχήστρα εγχόρδων (παραγγελία ΟΜΜΑ 2003). Σε συνεργασία με τη χορογράφο Μαρία Χορς έχει επενδύσει τις χορογραφίες της για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας του 2000, 2002 και 2004.

Είναι τακτικό μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ.