Νεκτάριος Πιτσιούγκας

Νεκτάριος Πιτσιούγκας

Βυζαντινή μουσική

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1970. Είναι απόφοιτος Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και έχει σπουδάσει Βυζαντινή Μουσική, Παραδοσιακή Μουσική στο όργανο Ταμπουρά και Ευρωπαϊκή Μουσική. Είναι κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής με γενικό Βαθμό Άριστα και στα Ανώτερα Θεωρητικά μαθήματα Ευρωπαϊκής Μουσικής κάτοχος Πτυχίου Ωδικής, Ειδικού Αρμονίας, Φυγής και Ελαφρού Τραγουδιού με γενικό βαθμό Άριστα και Πτυχίο Αντίστιξης με γενικό βαθμό Λίαν Καλώς.

Το Μάιο του 1990 διορίζεται δεξιός ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος του Σκαγιοπούλειου Ορφανοτροφείου Πατρών έως το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους όπου και κατατάχθηκε στο Στρατό.

Από το Νοέμβριο του 1992 μέχρι σήμερα είναι διορισμένος ως Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Παντοκράτορος Πατρών.

Έχει ενεργό συμμετοχή στο Σύλλογο Ιεροψαλτών Πατρών «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ» και ειδικότερα είναι βασικό μέλος της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας του Συλλόγου αυτού.

Έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την Παραδοσιακή Μουσική και συγκεκριμένα με την εκμάθηση του εγχόρδου Παραδοσιακού οργάνου Ταμπουρά - Σάζι, στον Καθηγητή Παραδοσιακής Μουσικής και Παραδοσιακών οργάνων Χρίστο Τσιαμούλη.

Από το έτος 1997 διοριζόταν αναπληρωτής καθηγητής στο παραδοσιακό όργανο Ταμπουρά στα Μουσικά Γυμνάσια - Λύκεια της Πάτρας και του Βαρθολομιού.

Το έτος 2006 διορίζεται μόνιμος καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακής Μουσικής στο όργανο Ταμπουρά στο Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πατρών.

Έχει διδάξει Βυζαντινή Μουσική στο Πρωτότυπο Ωδείο Πατρών το σχολ. έτος 1999-2000 και στη συνέχεια από το έτος 2000 έως το 2005 δίδασκε ως Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο «Δημήτρης Σινούρης» Παράρτημα Πάτρας. Επίσης το σχολ. έτος 2005-2006 δίδαξε Βυζαντινή Μουσική στο Ευρώπιο Ωδείο Πατρών.

Τα Χριστούγεννα του 2003 κυκλοφόρησε σε 5.500 αντίτυπα ψηφιακό δίσκο CD με Βυζαντινούς Ύμνους των Χριστουγέννων και οργανικούς Ύμνους με Ταμπουρά και Βιολί με τη χορωδία «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΗΧΟΧΡΩΜΑ», της οποίας ήταν δημιουργός και χοράρχης. Το CD διανεμήθηκε δωρεάν μέσω της Πατρινής εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ». Με την ίδια χορωδία έχει πραγματοποιήσει διάφορες εμφανίσεις οι οποίες προβλήθηκαν από τα τοπικά κανάλια «ΛΥΧΝΟΣ» Κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και «TELE TIME». Επίσης είναι δημιουργός της ιστοσελίδας «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΗΧΟΧΡΩΜΑ» με την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ixoxroma.gr/

Από το 2010 διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας Πατρών.