Βασίλης Τζιατζιάς

Βασίλης Τζιατζιάς

Ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα

Γεννήθηκe στις 22/7/1964 στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.Σε ηλικία 12 άρχισε μαθήματα τρομπέτας και μουσικής θεωρίας, στην Φιλαρμονική της Παραμυθιάς όπου παρέμεινα για έξι χρόνια.

Έφηβος συμμετείχε σε διάφορες λαϊκές τοπικές ορχήστρες παίζοντας κιθάρα, μπουζούκι και κρουστά.

Το 1982 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησε μαθήματα κιθάρας και σύγχρονης Αρμονίας στο Νέο Ωδείο (1982 – ¨83 ) και στο Σύγχρονο Ωδείο (1983 - 85 ). Στο τελευταίο έτος ανέλαβε μέρος των μαθητών του καθηγητή του Γ. Πατσιαούρα στο μάθημα της ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας.

Την περίοδο 1988 –89 παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας, σολφέζ και αρμονίας της τζαζ, με καθηγητή το Θόδωρο Καπηλίδη.

Από το 1988 επαγγελματίας μουσικός σε Μουσικές Σκηνές, Studios ηχογραφήσεων και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνοδεύοντας συνθέτες και τραγουδιστές όπως οι : Σ. Κουγιουμτζής , Αρλέτα , Μ. Φαραντούρη , Γ. Καζαντζής , Σ. Μάλαμας , Μ. Κανά , Δ. Τσακνής κ.ά.

Την διετία 1992-93 συνεργάστηκε με τον διάσημο Αμερικανό τρομπετίστα Danny Hays του οποίου το κουαρτέτο εμφανιζόταν καθημερινά στο club ¨Μύλος¨ της Θεσσαλονίκης και σε διάφορα clubs της Βόρειας Ελλάδας με ρεπερτόριο Bebop & mainstream Jazz.

Τον Απρίλιο του 1994 συμμετείχε παίζοντας δικές μου συνθέσεις στο 2ο Jazz Guitar Festival του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους παρακολούθησε τρίμηνο σεμινάριο, στο Oscar Peterson Music College του Τορόντο με θέμα : « Historical and Aesthetic Elements in Modern Jazz» ενώ συμμετείχε σε αρκετά Jam- Sessions της πόλης.

Το 1995 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου συνέχισα τη μουσική του δραστηριότητα παίζοντας σε clubs και μουσικές σκηνές, με κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής και διεθνούς σκηνής, όπως οι Γ. Κοντραφούρης, Τ. Πατερέλης, Γ. Κιουρτσόγλου, Τ. Μπαρμπέρης, Γ. Πολυχρονάκος, Ν. Καπηλίδης, Olivier Gatto (Γαλλία), Mordy Ferber (Η.Π.Α.), Xavier Padilla (Βενεζουέλα), J.P. Gallis (Γαλλία), Thomas Miller (Αυστρία) κ.ά.

Από το Σεπτέμβρη του 2007 ζω στην Πάτρα παντρεμένος με δύο παιδιά.

Μουσική διδασκαλία:

1984 - 85 : Σύγχρονο Ωδείο Θες/νίκης

1990 - 93 : Μουσική Σχολή Κάτω Τούμπας του Κ. Ματσίγκου

2006 - 07 : Ωδείο Τέχνης του Γ. Φακανά στο Ν.Φάληρο

2007 - Σήμερα : Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών

1997 - Σήμερα : Ιδιαίτερα μαθήματα σύγχρονης κιθάρας & αρμονίας της Jazz με έμφαση στην αρμονική ανάλυση και τον αυτοσχεδιασμό.

Επιλεγμένες συνεργασίες –Jazz σχήματα :

1992 –93 : μέλος του Danny Hays Quartet, με τους D. Hays (tr) , O. Gatto (b), Ν. Ψωφογιώργο (d). – jazz standards .

1994 - 93 : μέλος των Flat Five , με τους Δ. Καραγάνη (sax) , Γ. Σημαδόπουλο (p), N. Σαλονίτη (b), Χ. Γερμένογλου (d) – πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές jazz standards & Latin jazz.

1996 –97 : μέλος των Serious Fun, με τους Γ. Παυλίδη (g) , Γ. Βασάλο (b), N. Kαπηλίδη (d) – electric fusion quartet.

1997 - 99 : μέλος των Loud Jazz με τους Ν. Καλαντζάκο , Γ. Άννινο και Σ. Δημητρίου. Σχήμα με ιδιαίτερη απήχηση σε Αθήνα και περοφέρεια - σύγχρονο ρεπερτόριο με έμφαση στο Fusion & την World Music – συνθέσεις των P. Metheny, H. Hancock, J. Scofield, C. Haden, M. Brecker κ.ά.

1998 : μέλος του Guitar Duo με τον Τάκη Μπαρμπέρη (g) – συνθέσεις των A.C.Jobim , A. Piazzola , E. Gismonti , C. Porter κά

2000 - 01 : Τέλος του Triology με Χ. Padilla & J.P. Gallis – Experimental Trio – συνθέσεις των J. Coltrane , B. Evans , M. Davis κά

Τον Αύγουστο του 2005 μέλος του Jazz Quintet Γ. Φακανά που σε σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βόρειας Γερμανίας και με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη, παρουσίασε στο Ηρώδειο το έργο ¨Ημερολόγιο για περαστικούς του Περικλή Κούκου.

Άλλες δραστηριότητες :

Από το 1999 ασχολείται με τη σύνθεση και ενορχήστρωση, καθώς και με τις εφαρμογές των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη μουσική.

Την περίοδο 2005 – 06 έγραψε μουσική για δύο ντοκιμαντέρ με θέμα την ελληνική φύση, για το Ευρωπαικό Πρόγραμμα Ανάδειξης των Περιοχών Natura (συνθήκη Ramsar) σε σκηνοθεσία του Νίκου Σταθογιανόπουλου.

Τον Μάιο του 2009 παρουσίασε ένα σόλο κονσέρτο με δικές του διασκευές σύγχρονων κυρίως συνθέσεων με τίτλο A guitar music puzzle στην αίθουσα Κ. Κυδωνιάτης του Ωδείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας, ενώ από το φθινόπωρο του 2009 εμφανίζεται τακτικά σε μουσικές σκηνές της Πάτρας με το Acoustic Guitar Duo.

Τέλος είμαι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς μουσικού φεστιβάλ Santorini Jazz Festival του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1997 ως το 2000.