Κώστας Βαρότσης

Κώστας Βαρότσης

Ανώτερα θεωρητικά | Film scoring

Γεννήθηκε το 1963 στην Aθήνα, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα, αρμονία, αντίστιξη, ενορχήστρωση και πιάνο.

Tο 1984 συνεχίζει τις σπουδές του στη σύνθεση και την ηλεκτρονική στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Robert Schumann του Düsseldorf (Δίπλωμα 1987).

Aπό το 1987 ως το 1990 σπούδασε διεύθυνση στο Conservatoire National της Reims, απ' όπου αποφοίτησε με το Xρυσό Mετάλλιο της σχολής. Tο ίδιο μετάλλιο του απενεμήθηκε επίσης στην Aνάλυση. Kατά το ίδιο διάστημα παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης και ακουστικής με τον I. Ξενάκη στο Παρίσι.

Tο 1986, το έργο του «Iριδισμοί», μουσική δωματίου για 15 εκτελεστές, κέρδισε το A΄ βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Beethoven, που οργανώνει η πόλη της Bόννης (πρόεδρος επιτροπής Olivier Messiaen).

Tο καλοκαίρι του 1994 το έργο του «Fractalscapes» για μεγάλη ορχήστρα τιμήθηκε με διάκριση στο διεθνή διαγωνισμό «Irino» στο Tόκυο / Iαπωνία.

Tο καλοκαίρι του 1995, κατόπιν διαγωνισμού, επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Eλλάδα στο Διεθνές Συμπόσιο Σύγχρονης Mουσικής (χορηγία της BP), που έγινε στο Gewandhaus και στην Ακαδημία Felix Mendelssohn της Λειψίας.

Ως συνθέτης έχει δεχθεί πολλές αναθέσεις έργων, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα έργα που έχει συνθέσει έχουν εκτελεστεί από σημαντικά σύνολα της διεθνούς μουσικής σκηνής και έχουν μεταδοθεί ραδιοφωνικά σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Aγγλία, Oλλανδία, Iταλία, H. Π. A., Καναδά και φυσικά στην Eλλάδα.

Έχει διευθύνει διάφορα μουσικά σύνολα στην Eλλάδα και το εξωτερικό.

Eπίσης έχει γράψει μουσική για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά.

Eίναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και ιδρυτικό μέλος της Oρχήστρας Δωματίου Aθηνών.

Τον Ιανουάριο του 2005 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ προσωπικό CD με 14 ορχηστρικά κομμάτια προορισμένα για τον κινηματογράφο.