Ιάκωβος Κολανιάν

Ιάκωβος Κολανιάν

κιθάρα

 
Ο διεθνώς διακεκριμένος κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν, με τις επανειλημμένες του εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους κιθαριστές της γενιάς του.

Το κοινό παρακολουθεί πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ερμηνείες του, οι οποίες διαπνέονται από όραμα και πίστη, αποτελούν δε, συχνά, τη γέφυρα ανάμεσα στην 'κλασική' μουσική και τις μουσικές του κόσμου.

Σπούδασε κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Εθνικό Ωδείο απ΄ όπου πήρε και το δίπλωμα του με Α’ Βραβείο και “Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως” ενώ διεύρυνε αργότερα τις μουσικές του σπουδές του με σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα ξεκίνησε με ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και συνεργασίες με καταξιωμένους δημιουργούς όπως τους Ν. Μαμαγκάκη, Θ. Αντωνίου, Θ. Μικρούτσικο, Ν. Τάτση, Κ. Τζωρτζινάκη κ.ά. , ενώ παράλληλα συνέπραξε ως σολίστ με όλες σχεδόν τις ελληνικές ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, ΕΡΑ κ.ά.).

Το 1989 και με αφορμή τον πρώτο του δίσκο με διασκευές του ιδίου πάνω σε αρμένικη παραδοσιακή μουσική, πραγματοποίησε περιοδεία στην Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία κ.α. και εμφανίσεις στο BBC, Radio France, Austrian Television (ORF), ενώ δύο χρόνια αργότερα ερμήνευσε ως σολίστ κοντσέρτα για κιθάρα σε παγκόσμια περιοδεία με την Κρατική Ορχήστρα της Αρμενίας. Με την ίδια ορχήστρα κυκλοφόρησε σε CD και σε παραγωγή της Αυστριακής τηλεόρασης το κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα “Zarhe” του Loris Tjeknavorian, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Το 2002 κυκλοφορεί ένα νέο του CD από την “Eros music” με τις σουίτες για λαούτο του J.S. Bach σε δική του μεταγραφή για κιθάρα, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά ηχογραφεί, σε δική του και πάλι μεταγραφή, έργα του εθνικού συνθέτη της Αρμενίας Komitas με την εταιρεία “Pomegranate”, ένα CD που βραβεύεται στο Hollywood των ΗΠΑ ως το καλύτερο στην κατηγορία Best Instrumental Album. Η επιτυχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα πολλές περιοδείες σε πόλεις της Αμερικής και του Καναδά όπως Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Σαν Φρανσίσκο, Τέξας, Λος Άντζελες κ.ά.

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη του συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία “Pomegranate” ηχογραφεί ένα νέο CD με έργα του Augustin Barrios που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και τις διασκευές του σε ολόκληρα τα έργα Επιτάφιος και Romancero Gitano του Μίκη Θεοδωράκη (Legend classics). Προΐσταται του συνόλου κιθαριστών "Κίθαρις" με εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο της Ακρόπολης και αλλού.