Μαρίνα Γύρα

Μαρίνα Γύρα

Πιάνο | Junior Music Course | Junior Extension Course

Γεννήθηκε στα Γιάννενα. Ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία 8 ετών με την Ερμιόνη Νάστου. Το 2001 πήρε το Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (Ωδείο Φίλιππος Νάκας) και είναι κάτοχος του Πτυχίου Αντίστιξης (τάξη Ιωσήφ Παπαδάτου).

Το 2003 αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, κάνοντας μια διατριβή πάνω στον «Συνθετικό στόχο των 42 κομματιών για πιάνο του Γιάννη Ιωαννίδη». Την ίδια χρονιά εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στη Μουσικολογία (DEA) με Άριστα στο Université de Paris 8, με την καθηγήτρια Ivanka Stoianova. Στην διατριβή της ασχολήθηκε με «Το γυναικείο σύμβολο μέσα από την όπερα Lulu του Alban Berg».

Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» και του Ιδρύματος «Αναστασίου Φιλίτου» κι έχει βραβευτεί από το «Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών» και το «Ωδείο Αθηνών και Πνευματικό Κέντρο Φίλων».

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες πιάνου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία) κι έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ (“Music without borders” International Festival, Forum Internationale “Interpretazione Musicale Pedagogia”). Υπήρξε μέλος μουσικών συνόλων, με τα οποία πραγματοποίησε συναυλίες στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Ιόνιος Ακαδημία, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού) και στο εξωτερικό (Cité Internationale Universitaire de Paris).

Εργάζεται ως καθηγήτρια Πιάνου και Junior Music Course (Ωδείο Φ. Νάκας), ως μουσικοπαιδαγωγός (Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών St. Paul), κι έχει εργαστεί ως Πιανίστα για την προετοιμασία τραγουδιστών (Centre Culturel André Malraux, Paris). Τον Φεβρουάριο του 2010 μαθητής της εκπροσώπησε για πρώτη φορά την Ελλάδα στο European Junior Original Concert της Yamaha Music Foundation που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη (Konzerthaus Mozartsaal).

Από τον Νοέμβριο του 2010 κυκλοφορεί το βιβλίο της Best Ballet Pieces for Piano (εκδόσεις Φ. Νάκας).

http://marinagyra.wordpress.com/