Ελλάς Χαλκιά

Ελλάς Χαλκιά

Φλάουτο

Γόνος της παραδοσιακής μουσικής οικογενείας των Χαλκιάδων, πήρε τα πρώτα της μουσικά μαθήματα από τον πατέρα της Μάνθο Χαλκιά, κορυφαίο κλαρινετίστα της ΟΣΜ της ΕΡΤ.

Μελέτησε φλάουτο με τους καθηγητές Σ. Πρωτοπαππά, Δ. Φωτόπουλο, U. Ruttimann, P.E Davies και ανώτερα θεωρητικά με τον Χ. Ζερμπίνο. Είναι πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών, διπλωματούχος του Ωδείου Ορφείου Αθηνών (΄Aριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο) καθώς και διπλωματούχος των Μουσικών Βασιλικών Ακαδημιών – LRSΜ. Ως ενεργό μέλος έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους διάσημους φλαουτίστες: A. Marion, P.Pierlot, J.C Gerard, L.Ruoho, S.Milan και C.Jans.

Α΄ Kορυφαία φλαουτίστα της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1989) έχει συνεργαστεί με έγκριτα μουσικά σύνολα : Όπερα Δωματίου Αθηνών, Studio Opera της ΕΛΣ, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Camerata Cortinas - Zurich, Cameratα ΟΜΜΑ, Ορχήστρα Sinfonietta Αθηνών - ως σολίστ.

Ως μέλος του κουαρτέτου ξυλίνων της ΕΡΤ έχει συμμετάσχει στην παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά (EΡT.)

Η παρουσίαση νεότερων ή άγνωστων έργων μουσικής δωματίου Ελλήνων και Ευρωπαίων συνθετών (μεταξύ των οποίων πρώτες εκτελέσεις) έχει αποτελέσει θεμελιώδες μέρος της μουσικής της φιλοσοφίας - απόρροια της οποίας ήταν η δημιουργία του «Τρίο Εναυλία» και η συνεργασία της με την αρπίστα I.Cruceru ενώ αναπόσπαστο μέρος του μουσικού της γίγνεσθαι αποτελεί η διδασκαλία φλάουτου και θεωρητικών: Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά, Μουσική Σχολή Σπάτων, Eράτειο Ωδείο, Ωδείο Φ.Νάκας.

Αξιόλογες υπήρξαν οι συνεργασίες με συνθέτες όπως ο Μ. Χριστοδουλίδης, η Σ. Καμαγιάννη και η Ε. Ρεμπούτσικα καθώς και η σύμπραξη με τους ΄Αγγλους πιανίστες J.Smith και J.Alley (LSO.)

Σημαντικό ορόσημο στην μουσικολογική της έρευνα για το φλάουτο και την ελληνική παραδοσιακή μουσική αποτέλεσαν οι διαλέξεις :“΄H Iστορία του Φλάουτου Διαμέσου των Αιώνων” και “ To Δημοτικό Τραγούδι και το Φλάουτο - Παράλληλες διαδρομές από την Αρχαιότητα έως Σήμερα” που είχε δώσει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ημέρων Πλαγιαύλου στην πόλη του Βόλου τα έτη 2004 και 2005.

΄Ηταν υπεύθυνη διοργάνωσης του Α΄ Χειμερινού Φεστιβάλ Φλάουτου που διεξήχθει στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2006 με προσκεκλημένη την Καθηγήτρια της Ακαδημίας Sibelius, L. Ruoho.