Παναγιώτης Κόκορας

Παναγιώτης Κόκορας

Εργαστήρι Σύνθεσης Ηλεκτροακουστικής Μουσικής | Μουσική τεχνολογία

 
 
Ο Παναγιώτης Κόκορας ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην Κατερίνη το 1987 και συνέχισε στην Αθήνα ολοκληρώνοντας με δίπλωμα Σύνθεσης (τάξεις Γ. Ιωαννίδη, Α. Κεργκομάρ, Κ. Βαρότση) και πτυχίο κλασικής κιθάρας (τάξη Ε. Ασημακόπουλου).
 
Στη συνέχεια με υποτροφίες από την Βρετανική Ακαδημία (AHRB) και το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής (Μουσική υποτροφία Αλεξάνδρας Τριάντη) πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μαστερ και ακολούθως Διδακτορικού στη σύνθεση στο πανεπιστήμιο του Γιορκ στην Αγγλία.
  
Έχει λάβει παραγγελίες από το Fromm (πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ), IRCAM, MATA (Music at the Anthology), Spring Festival (πανεπιστήμιο του Γιορκ), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Gaudeamus ενώ έργα του συχνά μεταδίδονται από το ραδιόφωνο και παρουσιάζονται σε Φεστιβάλ στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Στο συνθετικό και ερευνητικό του έργο ενδιαφέρεται για τη δημιουργική χρήση της μουσικής τεχνολογίας. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται συνθέσεις ηλεκτρονικής μουσικής, για μικτά μέσα και ακουστικά σύνολα. Έργα του έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε 34 διεθνείς διαγωνισμούς μεταξύ άλλων, Bourges 2004, 2008 & 2009, Gaudeamus Prix 2003 και 2004, Insulae Electronicae 2003, Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης της Σεούλ 2003, Toru Takemitsu 2002, Prix Noroit 2002, Luigi Russolo 2001 και 2002, Miso Musica 2001 & 2004, CIMESP, Metamorphosés. Επιπλέον, έργα του έχουν επιλεχθεί από επιτροπές σε περισσότερες από 160 προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Στο συνθετικό και συγγραφικό του έργο ερευνά τη μορφολογία του ήχου και την ψυχολογιστική του αντίληψη χρησιμοποιώντας εκτεταμένα τη μουσική τεχνολογία. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται περισσότερες από 40 συνθέσεις ηλεκτρονικής μουσικής, για μικτά μέσα και ακουστικά σύνολα.

Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπροέδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου Σύνθετων Ηλεκτροακουστικής Μουσικής» (ΕΣΣΗΜ) καθώς και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ακουστικής Οικολογίας. Έχει διδάξει στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης ενώ από τον Οκτώβριο του 2005 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έργα του κυκλοφορούν σε 25 CD από τις δισκογραφικές εταιρίες MIT Press, Miso Records, Spectrum Press, Independent Opposition Records, ICMA-ICMC, κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.panayiotiskokoras.com