Κατερίνα Κτώνα

Κατερίνα Κτώνα

Τσέμπαλο

H Κατερίνα Κτώνα γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε δίπλωμα πιάνου και Α' βραβείο παμψηφεί από το Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Μαρίκας Παπαϊωάννου καθώς και Α' βραβείο παμψηφεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου “Καίτη Παπαϊωάννου”. 

Με υποτροφία της γερμανικής κυβέρνησης ειδικεύτηκε στο τσέμπαλο και κλάβικορντ στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, από όπου αποφοίτησε με την υψηλότερη διάκριση στην τάξη της Hedwig Bilgram το 1976.

Με βελγική υποτροφία παρακολούθησε επανειλημμένα σεμινάρια για το τσέμπαλο με τους Kenneth Gilbert και Ton Koopman στο Βέλγιο και τη Σκωτία.

Από το 1977 άρχισε την καριέρα της στην Ελλάδα συμβάλλοντας στη διάδοση της μουσικής μπαρόκ. Έχει συνεργαστεί με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως μεταξύ άλλων: Marcel St-Cyr, Roberto Fabbricianni, Carlo Denti, Στέλλα Γαδέδη, Γιώργο Δεμερτζή, Nicolas Kynaston με τον οποίο παρουσιάζει συχνά έργα για εκκλησιαστικό όργανο και τσέμπαλο.

Είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού συνόλου μπαρόκ “Sinfonia” το οποίο συνεργάζεται συχνά με τους σολίστες Nancy Argenta, Greta de Reybrecht, Michael Chance, και τους μαέστρους Eric van Nevel και Paul Dombrect. Το σύνολο Sinfonia έχει συμπράξει επίσης με τους His Majesties Sagbutts and Cornets.

Εμφανίζεται συχνά με την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής Καμεράτα, με την οποία έπαιξε πρόσφατα σε πρώτη ελληνική εκτέλεση το κοντσέρτο για τσέμπαλο και έγχορδα του Nikolaj Gτrecki και συνεργάζεται επίσης με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα και την Συμφωνική Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας.

Έχει ηχογραφήσει επανειλημμένα για το τρίτο πρόγραμμα και έχει παρουσιάσει ρεσιτάλ και και εκπαιδευτικές εκπομπές από την Ελληνική Τηλεόραση.

Τελευταία παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έργα για σόλο τσέμπαλο του σύγχρονου έλληνα συνθέτη Δίωνος Αρύβα, βασισμένα πάνω σε βυζαντινά θέματα του υμνωδού Πέτρου Λαμπαδάριου του Λακεδαιμονίου (18ος αιώνας).

Έχει ηχογραφήσει για την εταιρία Musica Viva ελισσαβετιανή μουσική.

Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.