Νίκος Νικόπουλος

Νίκος Νικόπουλος

Φλάουτο

Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Καβάλα και άρχισε μαθήματα φλάουτου στο Δημοτικό Ωδείο της γενέτειράς του, με τον Tone Takahashi με τον Bertrand Cote.

Το 1989 έγινε σπουδαστής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και φοιτητής του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. Το 1992 πήρε δίπλωμα φλάουτου με άριστα (τάξη κ. Ιλίε Μακοβέι). Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, το Βραβείο «Φ. Νάκας» από το Κ.Ω.Θ.

Από το 1989 ως το 1992 ήταν πρώτο φλάουτο στην Ορχήστρα Νέων της Κ.Ο.Θ. και από το 1993 ως το 1996 Α' κορυφαίος στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης. Συμμετείχε ενεργά σε διεθνή σεμινάρια φλάουτου με διάσημους καθηγητές όπως W.Bennett, M.Grauwels, A. Adorjan, M.Henkel, J.P.Rampal, W. Boustany, κ.α.

Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε σπουδές στη σχολή φλάουτου του Royal Northern College of Music και στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Στο RNCM μελέτησε φλάουτο με τον Peter Lloyd και τον Richard Davis, Baroque φλάουτο και ερμηνεία με την Rachel Brown, και πίκολο με την Patricia Morris. Με τους C. Rundell και Ε. Warren παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας. Στο Πανεπιστήμιο του Leeds παρακολούθησε μουσικολογικά μαθήματα και εμβάθυνε στα ζητήματα ερμηνείας της μουσικής.

Τον Ιούνιο του 1997 πήρε το Postgraduate Diploma in Advances Studies in Performance, και τον επόμενο χρόνο το Master of Music με άριστα και διάκριση για εξαιρετική επίδοση. Για τον ίδιο λόγο απέσπασε την ενισχυτική υποτροφία “Lord Boyle” από το Πανεπιστήμιο του Leeds.

Υπήρξε μέλος της Φιλαρμονικής νέων στης Ευρώπης, πρώτο φλάουτο στις συμφωνικές ορχήστρες του RNCM και του Πανεπιστήμιου και συνεργάστηκε με τη Sinfonia of Leeds. Επίσης, συνεργάστηκε ως πρώτο φλάουτο με την Κ.Ο.Θ. και την Καμεράτα. Εμφανίζεται σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και Αγγλία. Ως σολίστ έχει επανειλημμένα συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. και τη Συμφωνική του Δήμου Θεσ/νίκης, καθώς και με τους Virtuosi di Praga, την Ορχήστρα Δωματίου του Πανεπιστημίου του Leeds, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα Δωματίου της Ε.Λ.Σ. και την Κ.Ο.Θ. Νέων, υπό Κ. Γαλιλαίας, Α. Μυράτ, Ρ. Cortinas, κ.ά., σε ρεπερτόριο που περιλαμβάνει α' πανελλήνιες εκτελέσεις του 'Concerto da camera' του Honegger και του κοντσέρτου σε Μι ελάσ. του Mercandante καθώς και κοντσέρτα Bach, Mozart, Vivaldi, Nielsen, Cimarosa.

Έχει συμμετάσχει στον Κύκλο Ελληνικής Μουσικής (Μουσική και Λόγος 1994-95, Μέγαρο Μουσικής), στον Κύκλο Μουσικής Δωματίου (2001 και 2003) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στο διεθνές φεστιβάλ Θεσ/νίκης 'Δημήτρια'. Πρόσφατα εμφανίστηκε ως σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης. Με την αρπίστα Γεωργία Ξαγαρά αποτελούν το «duo Χορίαμβος» με το οποίο εμφανίζονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Έχει ηχογραφήσει για την ΕΤ-3 και έχει εργασθεί ως καθηγητής φλάουτου σε διάφορα ωδεία της Ελλάδας, ενώ έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του προγράμματος. Ήταν ο καθηγητής φλάουτου στα Μουσικά Σεμινάρια 'Βερτίσκος 2000' και 2001 και προσκαλείται από διάφορα Ωδεία της χώρας όπου πραγματοποιεί σεμινάρια φλάουτου. Το Μάιο του 2001 ήταν φιναλίστ και απέσπασε ειδικό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό JEUNESSES MUSICALES του Βουκουρεστίου.
Ο Νίκος Νικόπουλος είναι πρώτο φλάουτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και καθηγητής φλάουτου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.