Δημήτρης  Ηλιόπουλος

Δημήτρης Ηλιόπουλος

Σχολή βυζαντινής μουσικής

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Ηλιόπουλος Δημήτρης του Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάτρα όπου και έλαβε τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής από τον Πρωτοψάλτη του παλαιού Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα Πατρών Αρ. Μπουχάγιερ στο Ωδείο της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πατρών σε ηλικία 10 ετών. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών με καθηγητή τον Πρωτοψάλτη και Άρχοντα Υμνωδό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μουσικοδιδάσκαλο Σπύρο Ψάχο.

Διδάχτηκε συστηματικά τη θεωρία, την πράξη και την ιστορία της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής ενώ παράλληλα συμμετείχε και στα σεμινάρια υμνολογίας και τυπικού της σχολής. Συγχρόνως, παρακολούθησε μαθήματα θεωρίας και πράξης της Ευρωπαϊκής μουσικής καθώς και στοιχεία εισαγωγής στην Αρμονία με καθηγητές την Ειρ. Μαυρίδη και τον Ζ. Ζαφειρόπουλο.

Τον Ιούνιο του 1996, αφού εξετάσθηκε ενώπιον της ορισθείσης από το Υπ. Πολιτισμού, επιτροπής, μέλος της οποίας ήταν και ο αείμνηστος μουσικολόγος και Άρχων Πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Θρόνου Αποστ. Βαλληνδράς, του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με βαθμό 'Άριστα Παμψηφεί'.

Τυγχάνει απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πτυχιούχος τόσο της Αρχαιολογίας όσο και της Ιστορίας στο αντίστοιχο τμήμα.

Μέσα στο πεδίο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων ξεχωρίζει γενικότερα η αγάπη του και η ενασχόληση του με την βυζαντινή τέχνη ενώ ήδη εργάζεται ως αρχαιολόγος στην ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Πρωτοψάλτης του προσκυνηματικού Ι.Ν. 'Παναγίας του Άξιον Εστί' του Νικοδήμειου Πνευματικού κέντρου της Ι.Μ Πατρών, τυγχάνει και μέλος τόσο του Μικτού Βυζαντινού χορού του Δημοτικού Ωδείου Πατρών όσο και του Βυζαντινού χορού του Ι. Μητροπολιτικού Ναού 'Ευαγγελισμού της Θεοτόκου' Πατρών.

Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται στο Ωδείο Φ. Νάκας (παράρτημα Πατρών), ως ειδικός καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής σε μια προσπάθεια προώθησης του κλάδου αυτού της Ελληνικής Μουσικής εκ μέρους του Ωδείου, με την λειτουργία και δραστηριοποίηση της αντίστοιχης σχολής στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του.