Σταμάτης Μπερής

Σταμάτης Μπερής

Μονωδία

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από γνωστή μουσική οικογένεια της Σαλαμίνας.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών (με την Κική Μορφωνιού) και στο Εθνικό Ωδείο (με την Γωγώ Γεωργιλοπούλου), από όπου και απεφοίτησε με άριστα παμψηφεί, Α' Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης.

Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια υποκριτικής τέχνης με τον γνωστό δάσκαλο και ηθοποιό του Εθνικού θεάτρου Δ. Παπακωνσταντίνου.

Την περίοδο 1987-1990 τελειοποίησε την τεχνική του κλασικού τραγουδιού στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, με υποτροφία του ιδρύματος 'Αλέξανδρος Ωνάσης' όπου διακρίθηκε για το ταλέντο, τις επιδόσεις και το ήθος του κατά την διάρκεια των σπουδών του που συμπεριλάμβαναν μαθήματα στην Σχολή Όπερας με την Helena Karusso-Μezrisky και στο Lied-Oratorio (Professor Ortner).

Άρχισε να τραγουδάει μεγάλους ρόλους από την εποχή των σπουδών του και το 1989 γίνεται μόνιμος σολίστ στην Eθνική Λυρική Σκηνή θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

Στην ΕΛΣ διαγράφει μία λαμπρή πορεία με 30 πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Όπερα και την περίοδο 1997-1999 αναλαμβάνει την θέση του Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Οργανισμού.

Έχει εμφανιστεί σε αρκετά από τα σημαντικά μουσικά θέατρα της Ευρώπης. Ανάμεσα τους εκείνα του Μπιλμπάο, του Τορίνο, της Σόφιας, του Σάλτσμπουργκ, του Λουξεμβούργου, της Βιέννης (Konzerhaus) κ.α.

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται ακόμη συνεργασίες με την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, την Ορχήστρα της Eθνικής Λυρικής Σκηνής, την Καμεράτα, την Ορχήστρα της Όπερας Μπιλμπάο, την Ορχήστρα Βουδαπέστης, την Ορχήστρα της RAI, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Oρχήστρα Θεσσαλονίκης, την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κ.ά. Επίσης έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Πανεράι, Ντιμίτροβα, Λουτσιάνα Σέρα, Πατανέ, Πασχάλης, Καβράκος, Βουτσίνος κ.ά. Έλαβε μεταξύ άλλων μέρος στις παγκόσμιες πρώτες 'Μήδεια' (Όπερα Μπιλμπάο) και 'Ηλέκτρα' του Μίκη Θεοδωράκη (Όπερα Λουξεμβούργου), στην 'Επιστροφή της Ελένης' του Θάνου Μικρούτσικου (Μέγαρο Μουσικής), 'Ο Κονρουά και οι κόπιες του' και 'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας' του Π. Κούκου (Ε.Λ.Σ.).
 
Έχει τραγουδήσει τους παρακάτω ρόλους Όπερας:
 
VERDΙ Nabbuco (lsmael), Il Trovatore (Manrico), Macbeth (Macduff), La Traviata (Alfredo), Falstaff (Fenton), Otello (Cassio), Un ballo in maschera (Riccardo), Simon Boccanegra (Gabriele Adornο)
PUCCINI La Boheme (Rodolfo), Gianni Schicci (Rinuccio), Madame Butterfly (Pinkerton), Tosca (Cavaradossi)
ΒΕLLΙΝΙ Norma
ΜASCAGNI Cavalleria Rusticana (Turiddu)
MOZART Die Zauberfloete (Τamino), Bastien und Bastienne (Bastien)
ΗΑΝDΕL Julius Cesar (Sextus)
ROSSINI La Cambiale di matrimonio (Edoardo), L' occasione fa illadro (Don Eusebio)
WAGNER Der fliegende Hollander (Eric)
GALUPPI Il filosofo di campagna (Rinaldo)
SAMARAS La Martire (Mikael, Baciacieli), Storia d' Arnore (Andrea)
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Μήδεια (Αγγελιοφόρος), Ηλέκτρα (Πυλάδης)
ΚΟΥΚΟΣ Ο Κονρουά και οι κόπιες του (Α' κόπια), Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (Oberon), Μανουέλ Σαλίνας (Καθηγητής)
ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ Ελένη
ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ Γυάλινος κύκλος

Eπίσης έχει τραγουδήσει σε οπερέτες, ορατόρια και συμφωνίες.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα έργα: 'Κώστας Καρυωτάκης', 'Ρέα', 'La Μartire', 'Storia d' Amore', 'Ο Κονρουά και οι κόπιες του'.

Έχει πάρει μέρος σε πολλά κοντσέρτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει τιμηθεί για την καλλιτεχνική του προσφορά από πολλούς Δήμους και άλλους φορείς με διακρίσεις και μετάλλια.

Ενδεικτικά αναφέρονται η βράβευση από τον Δήμο Αθηναίων (Δ. Αβραμόπουλος) το 1997, εκείνη από τον Δήμο Σαλαμίνας το 1998 και τέλος αυτή από τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας (Λ. Μίχος) το 1999.

Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.