Μαρία  Κυνηγού – Φλάμπουρα

Μαρία Κυνηγού – Φλάμπουρα

ΜΑΡΙΑ ΚΥΝΗΓΟΥ-ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ

Δίπλωμα Σχολής Πράτσικα (Αναγνωρισμένη από το κράτος) Γυμναστική, Ρυθμική, Μουσική, Χορός. Πτυχίο πιάνου (Εθνικό Ωδείο).

Μελέτη στα θέματα που την ενδιαφέρουν: γυμναστική, ρυθμική, φλογέρα, συστήματος ORFF και DALCROZE, στη Δανία, Σουηδία, Αγγλία, Βέλγιο, και Αυστρία.

Ειδικεύτηκε στη μελέτη των προβλημάτων της Ρυθμικής Αγωγής, της κίνησης και της μουσικής των μικρών παιδιών και της φλογέρας (Προσχολική και σχολική ηλικία).

Ανήκε στην ομάδα εργασίας για τον καταρτησμό του νόμου 1158/81 περί οργανώσεως και διοικήσεως των Σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως και τον καταρτισμό του Πρ. Διατάγματος 372/83.

Ακόμα στην ομάδα εργασίας για τα μουσικά προγράμματα, και τα προγράμματα που αφορούν στο Ελληνικό χορό του Υπουργείου Παιδείας.

Στον καταρτισμό του προγράμματος της Ψυχοκινητικής αγωγής και δραστηριοτήτων της προσχολικής ηλικίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και ακόμα στη διαμόρφωση της ύλης για τη Φυσική Αγωγή των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου πάλι στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Επίσημα προσκαλεσμένη από το Υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Σουηδίας και βέβαια με την ομόφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας να διδάξει σε δεκαπενθήμερα Σεμινάρια Ρυθμικής στη Στοκχόλμη, Μάλμο και Γκετεμποργκ. Παρακολούθησε και ένα σεμινάριο για το σύστημα της YAMAHA στο Παρίσι.

Δίδαξε στη Σχολή Πράτσικα, στη μετεκπαίδευση των νηπιαγωγών δημοτικής εκπαίδευσης, στη σχολή Μοραΐτη, στη σχολή Νηπιοβρεφοκομίας των ΤΕΙ και στην σχολή Νηπιοβρεφοκόμων του Ιδρύματος Ανδρέας Συγγρός.

Επιπλέον το μάθημα της Ρυθμικής, του αυτοσχεδιασμού, της χορογραφίας και της διδακτικής της κίνησης για παιδιά 4 έως 12 χρόνων, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, όπως και στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και της Πάτρας το μάθημα της ειδικότητας της (Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαιδεύσεως και τμήμα Νηπιαγωγών).

Στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης δίδαξε μουσική και κίνηση, όπου και συνεργάστηκε με αυτό το θέατρο σε χορογραφικά θέματα (Αρχαίο και σύγχρονο δραματολόγιο). Ενδεικτικά αναφέρονται οι χορογραφίες Πέρσες, Βάκχες, Ορέστεια, Φιλοκτήτης, Ιππής, Σφήκες, Λυσιστράτη κ.α.

Μετά τον θάνατο του Κάρολου Κουν έγραψε το βιβλίο «Φίλε μου Κάρολε» για παιδιά.

Έχει εκδόσει σειρά από βοηθήματα για νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές χορού και ρυθμικής.

Βιβλία και κασέτες: Τραγουδώ και γυμνάζομαι, Κύκλοι γραμμές ζευγάρια, ιδέες φαντασία κίνηση, ελάτε να γίνουμε φίλοι, ΣΑΝ, μεθόδους για φλογέρα, και τραγούδια για τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Απόκριες, Πασχαλιά, Τρένα-Τρενάκια, Τραγούδια-Τραγουδάκια και έξι ακόμη βοηθήματα με το γενικό τίτλο «Κινητική και ρυθμική αγωγή» και ακόμα μια σειρά από «Μουσικά παιχνίδια» από τους εκδοτικούς οίκους Φ. Νάκας και Ερμής.

Έγραψε τις μονογραφίες για το Θεόφιλο, Γουναρόπουλο, για τη σειρά των βιβλίων «Έλληνες Ζωγράφοι» των εκδόσεων Εξάντας και επιμελήθηκε τα άλλα τέσσερα αυτής της σειράς. Ακόμα μια σειρά τεσσάρων δίσκων με θέμα «Παραμύθια από όλο τον κόσμο».