Μαρία Νικολοπούλου

Μαρία Νικολοπούλου

Πιάνο

 

Η Μαρία Νικολοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της με άριστα. Επί σειρά ετών μελέτησε με τη διεθνούς φήμης πιανίστα και Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βίνια Τσόπελα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια πιάνου της ίδιας και άλλων σημαντικών πιανιστών. Είναι πτυχιούχος ειδικού αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας την οποία κατέχει με διάκριση.

Επί σειρά ετών εργάστηκε ως αποκλειστική πιανίστα της σχολής μπαλέτου της Δάφνης Παπαληγούρα-Καούκη στην Πάτρα, με την οποία συνδέθηκε με βαθύτατους καλλιτεχνικούς και φιλικούς δεσμούς.

Έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, αποσπώντας πάντοτε θερμές κριτικές, καθώς και σε Πανελλήνια Ιατρικά Συνέδρια. Ανέλαβε επίσης την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος στην υποδοχή της Επιτροπής Αξιολόγησης Μεσογειακών Αγώνων «Πάτρα-Δυτική Ελλάδα 2009»,στο χώρο της Achaia Clauss.

Το Δεκέμβριο του 2004 παρουσίασε δύο μουσικές βραδιές αφιερωμένες στη μνήμη της χορεύτριας Δάφνης Παπαληγούρα-Καούκη, στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα και στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Νοέμβριο του 2006 έπαιξε στο Παλάτι του Κυβερνήτη του Σάο Πάολο(Palacio Dos Bandeirandes), κατόπιν επίσημης πρόσκλησης.

Τον Ιούλιο του 2008 δημιούργησε το μουσικό σχήμα με την ονομασία “A Companhia Artistica” (πιάνο-βιολί-φλάουτο και βιολοντσέλο και σε συνεργασία με το Δήμο Ευρωστίνης παρουσίασε συναυλία tango, με θέμα 'Noches de Buenos Aires'. Το Δεκέμβριο του 2008 ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ν.Αχαϊας διοργάνωσε σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και συγκεκριμένα με την Καλ/κή Διευθύντριά του και διακεκριμένη τραγωδό, κ.Λυδία Κονιόρδου, Χριστουγεννιάτικη βραδιά αφιερωμένη στον Α. Παπαδιαμάντη, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τον Ιούλιο του 2009 διοργάνωσε και παρουσίασε με την “A Companhia Artistica”, σε συνεργασία με το Δήμο Ευρωστίνης, συναυλία Οπερετικής βραδιάς με τίτλο: «Σαν όνειρο μαγευτικό».  Η συναυλία παρουσιάστηκε επίσης σε συνεργασία με το Δήμο Λειψών Δωδεκανήσου στις 31/7/2009 στο Πνευματικό Κέντρο Λειψών.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2009-2010 διοργάνωσε ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών μεγάλη Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα: «Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως εκπαιδευτικό εργαλείο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» (Πανεπιστημιούπολη-Ρίο ).

Τον Απρίλιο του 2010 η “A Companhia Artistica” παρουσιάστηκε στην αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συνδέσμου Παρνασσός-Αθήνα σε παραγωγή του «Παρνασσού».Τον Μάιο του 2010 η “A Companhia Artistica” παρουσιάστηκε στα Εγκαίνια του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και την Πολιτική Ηγεσία του Νομού.

Το Φεβρουάριο του 2011 επιμελήθηκε και παρουσίασε με το μουσικό σχήμα “A Companhia Artistica” στην Αίθουσα Συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» στην Ιπποκράτους (Αθήνα), συναυλία αφιερωμένη σε μουσικά θέματα και προβολή ταινιών-σταθμών του ευρωπαϊκού,αμερικανικού και ελληνικού κινηματογράφου με θέμα: «Σινεμά ο Παράδεισος».

Η ίδια συναυλία παρουσιάστηκε και στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών στις 9/3/2011 στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων ΜΚΟ και ένταξης Μεταναστών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Μ.Ε .Τ καθώς και την Δ/νση Β/θμιας Εκ/σης Ν.Αχαϊας.
 
Τον Φεβρουάριο του 2012 ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, συνδιοργάνωσε με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και το Γαλλικό Ινστιτούτο 8/ήμερο προβολής Γαλλικού νεανικού κινηματογράφου, ξεναγήσεων στην έκθεση “Μarie Curie (1867-1934)”και επιδείξεων πειραμάτων φυσικής για τα σχολεία της Β/θμιας Eκπ/σης Ν.Αχαϊας.

To Mάρτιο του 2012 επιμελήθηκε και παρουσίασε με το ορχηστρικό σχήμα “A Companhia Artistica”στην Αίθουσα Συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» στην Αθήνα συναυλία με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του πιο σημαντικού συνθέτη του Tango, Astor Piazzolla, με θέμα «Noches de Buenos Aires».Το πρόγραμμα σμιλεύτηκε έτσι ώστε να παρουσιάσει την ιστορία και την εξέλιξη της χρυσής εποχής του Tango και να προσφέρει στο κοινό μουσική,τραγούδι και θέαμα, αφού κατά την διάρκεια της ερμηνείας προβάλλονται αφιερώματα και χορογραφίες από Aργεντινή.

Η ίδια συναυλία παρουσιάστηκε και στο αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών (Μ.Ε.Τ),στις 12 Μαΐου 2012, στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων με εξαιρετική επιτυχία.

Ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, τη χρονιά 2012-2013 συντόνισε και υποστήριξε σε επίπεδο Νομού, κατόπιν επίσημης έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τέσσερα σχολικά θεματικά Δίκτυα με την συμμετοχή 22 σχολικών μονάδων, σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Υπηρέτησε για έξι συνεχόμενα χρόνια τον θεσμό της Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Β/θμιας Εκ/σης Αχαΐας. Είναι επίσης Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (Πάτρας) και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. των Φίλων του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας (Μ.Ε.Τ) Πανεπιστημίου Πατρών.

Ως Καθηγήτρια Μουσικής Β/θμιας Εκ/σης υπηρετεί στο Μουσικό σχολείο Πατρών και έχει 26 έτη υπηρεσίας.

Είναι επίσης Καθηγήτρια πιάνου του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (Πάτρα) και του Ωδείου Λίντα Λεούση στην Αθήνα.