Γιώργος Ζαχαρίου

Γιώργος Ζαχαρίου

Commercial arranging

Ο Γιώργος Ζαχαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο. Από το 1980 εργάζεται ως session μουσικός και παράλληλα παίζει σε jazz groups της εποχής.
Το 1985 συνεργάζεται στη Μέδουσα με τον Γιώργο Μαρίνα για πέντε χρόνια. Εκεί τον γνωρίζει ο Μάνος Χατζιδάκις και το 1991 του ζητάει να ενορχηστρώσει τον κύκλο τραγουδιών 'Ο Δρομέας' για την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Από το 1988 έως σήμερα ενορχηστρώνει και παίζει στα έργα του Σταμάτη Κραουνάκη. Από το 1992 έως το 1996 συνεργάζεται στις παραστάσεις των Ανδρέα Βουτσινά, Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου. Έχει ενορχηστρώσει για το θέατρο (Εθνικό Θέατρο, Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας, θέατρα Κ. Δανδουλάκη, Λ. Λαζόπουλου, Γ. Βούρου, Γ. Κιμούλη, Θ. Καρακατσάνη κ.ά.), για τον κινηματογράφο ('Αυτή η νύχτα μένει', 'Κουράστηκα να σκοτώνων τους αγαπητικούς σου', 'Πεθαίνοντας στην Αθήνα') και για την τηλεόραση ('Γόβα στιλέτο', 'Το χρώμα του φεγγαριού', 'Τρίτο Στεφάνι', 'Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες', 'Κρεσέντο', 'Κόκκινο βαθύ' κ.ά.). Το 1997 συνεργάζεται και ενορχηστρώνει για τον Μίκη Θεοδωράκη και την Αλέξια.
Έχει ενορχηστρώσει παραστάσεις και ηχογραφήσεις με την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ (Ηρώδειο, Επίδαυρος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Τα τελευταία χρόνια είναι ενορχηστρωτής του Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Ενορχήστρωσε επίσης μέρος της τελετής λήξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας και την Τελετή Έναρξης της Eurovision.
Είναι ενορχηστρωτής σε δισκογραφικές δουλειές και παραστάσεις πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών (Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Σάκης Ρουβάς, Αντώνης Ρέμος, Γιώργος Θεοφάνους, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλα, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Μακεδόνας, Έλλη Πασπαλά, Δήμητρα Παπίου κ.ά.
Το καλοκαίρι του 2009 ιδρύει στην Αθήνα την ορχήστρα Foux Orkestar. Στην ελληνική δισκογραφία έχει ενορχηστρώσει πάνω από 100 CDs (Studio & Live).