Δημήτρης Μαγκριώτης

Δημήτρης Μαγκριώτης

Βιολοντσέλο | Μουσική δωματίου

Ο Δημήτρης Μαγκριώτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία ένδεκα ετών από τον Μ. Καζαμπάκα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Αποφοιτώντας από το Κ.Ω.Θ., συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών “Hochschule der Kuenste” του τότε Δυτικού Βερολίνου, στην τάξη του W. Boettcher, απ' όπου πήρε το δίπλωμα βιολοντσέλου το 1988. Επίσης μελέτησε δίπλα στον Fr. Sellheim και τη Nat. Shakowskaja. Από το 1989 ζει στην Αθήνα.

Είναι πτυχιούχος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει εμφανισθεί επανειλημμένως με ατομικά ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει συνεργασθεί με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θ. Αντωνίου.

Η ιδιαίτερη ενασχόλησή του με τη σύγχρονη μουσική είχε σαν αποτέλεσμα πολλές εκτελέσειςνέων έργων, ακόμη και ως “παγκόσμια πρώτη”, όπως επίσης και τη σύνθεση έργων αφιερωμένων στον ίδιο.

Έχει συμπράξει με την Kρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική και Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης καθώς και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας.

Επίσης έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση καθώς και για την Ραδιοφωνία του Βερολίνου. Ως συνθέτης έχει στο ενεργητικό του μουσική για θέατρο και κινηματογράφο.

Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας από το 1989.