Ευστάθιος Μαυρομμάτης

Ευστάθιος Μαυρομμάτης

Σαξόφωνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει πάρει Δίπλωμα Σαξοφώνου με «ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ» από το Ωδείο «Φ.Νάκας» της Αθήνας με τον καθ. Ε. Κιοσόγλου, τα Διπλώματα Σολίστα Σαξοφώνου LLCM (Performers’ Recital Diploma of Licentiate) και FLCM (Performers’ Diploma of Fellowship) από το London College of Music, τα πτυχία Αρμονίας , Aντίστιξης, Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων και Φυγής με τον καθ. Ι.Ιωαννίδη και το Δίπλωμα Σύνθεσης με τον μαέστρο Ρ.Πυλαρινό, όλα με «Άριστα». Επίσης έχει παρακολουθήσει προγράμματα τελειοποίησης στο σαξόφωνο με τους καθ. J. Y. Fourmeau στο Παρίσι, Cl. Delangle στο Gap (Γαλλία) και E. Rousseau στο Teramo (Ιταλία).

Είναι πρώτο σαξόφωνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, καθηγητής σαξοφώνου στο Ωδείο «Φ.Νάκας» της Αθήνας και διατηρεί μία τακτική συνεργασία με την ΚΟΑ.

Έχει διδάξει σαξόφωνο στο 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ξύλινων Πνευστών στη Χαλκίδα και στο 5ο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών στα Καλάβρυτα, το 2003 έπαιξε στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Σαξόφωνο (WSCXIII) στη Minneapolis (ΗΠΑ) και το 2011 στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Pera της Κωνσταντινούπολης και στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΧΙΑ στη Νάξο.

Έχει πραγματοποιήσει πολλά ρεσιτάλ και εμφανίσεις με κουαρτέτα σαξοφώνων, μουσικά σύνολα, συμφωνικές μπάντες και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως σολίστας έχει παίξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Πειραιά «Δ.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ», την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, τη Louisiana Sinfonietta στις ΗΠΑ, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Costanta στη Ρουμανία, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, τη Φιλαρμονική «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» της Κέρκυρας, τη Μπάντα των Αλπίνων στο Τορίνο (Ιταλία), τη Thunder Bay Symphony Orchestra στον Καναδά, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Sochi (Ρωσία) κ.α.

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι συνθέτες έχουν γράψει γι’ αυτόν και του έχουν αφιερώσει μουσικά έργα- ανάμεσά τους και δεκατρία (13) κοντσέρτα- που παρουσιάζει σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις. Το 2005, στο Baton Rouge (ΗΠΑ), ηχογράφησε ζωντανά έργα για σαξόφωνο του Ντ. Κωνσταντινίδη με τη Louisiana Sinfonietta, ανάμεσά τους και το «Κοντσέρτο αρ. 2 (Ελληνικές Παραλλαγές)» για σαξόφωνο σοπράνο και ορχήστρα εγχόρδων αφιερωμένο στον ίδιο, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Επίσης έχει παίξει το «Pièce de Concert» για σαξόφωνο άλτο και ορχήστρα του Ν. Αστρινίδη με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Dr. Ermil Nichifor» στο Romanian Athenaeum Concert Hall του Βουκουρεστίου, το «Concerto for Alto Saxophone and Orchestra» του Α. Καραστάθη με τη Thunder Bay Symphony Orchestra στο Hilldale Lutheran Church του Thunder Bay (Καναδάς), «Suite for alto sax, cembalo and string orchestra» του E. Elper με τη Sochi Symphony Orchestra στο Sochi Hall of Organ and Chamber Music (Ρωσία) και το «Prosodion» για σαξόφωνο άλτο και οκτώ όργανα του Β. Κίτσου με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής στην Κωνσταντινούπολη, όλα σε πρώτη παγκόσμια και τα πρώτα τρία με αφιέρωση.

Το 2006 κυκλοφόρησε από την Εταιρία «ACROASIS» το πρώτο του CD «Music for Saxophone, Piano and Percussion by Greek Composers», με συνθέσεις σύγχρονης μουσικής σχεδόν όλες αφιερωμένες στον ίδιο και το 2010 από την «LYRA CLASSICS» ένα δεύτερο CD «Τρία Ελληνικά Κονσέρτα για Σοπράνο Σαξόφωνο και Ορχήστρα Εγχόρδων» (δύο αφιερωμένα στον ίδιο) που ηχογράφησε στη Σόφια, σε πρώτες παγκόσμιες εγγραφές, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας και που τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, στα πλαίσια των Βραβείων Μουσικής 2010, ως μία από τις τέσσερις υποψήφιες για τιμητική διάκριση δισκογραφικές εργασίες ελληνικού ενδιαφέροντος. Για το σύνολο της δισκογραφικής του εργασίας έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο από έγκριτους μουσικοκριτικούς όσο και από διακεκριμένους διεθνείς σολίστες σαξοφώνου.

Πολλές από τις ηχογραφημένες εκτελέσεις του συχνά αναμεταδίδονται από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κουαρτέτου Σαξοφώνων «ΑΚΡΟΑΜΑ» και ιδρυτικό μέλος του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΡΙΟ» (βιολί-σαξόφωνο-πιάνο), σύνολα με τα οποία έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Σαξοφώνου Ελλάδος, μέλος της Εταιρίας Γάλλων Σαξοφωνιστών (Α.SAX.) και της Εταιρίας για το Κλαρίνο και το Σαξόφωνο της Μεγάλης Βρετανίας ενώ έχει τιμηθεί με τον τίτλο του «Επίλεκτου Μέλους» του Μουσικού Σώματος της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρίας «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» της Κέρκυρας και από το 2011 του έχει απονεμηθεί από τη Yamaha Music Europe GmbH ο τιμητικός τίτλος του “Yamaha Artist”.