Ο Τομέας Μοντέρνας Μουσικής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η μουσική εκπαίδευση σήμερα. Δημιουργήθηκε με πρόβλεψη των αλματωδών εξελίξεων του μουσικού χώρου, προκειμένου να προετοιμάσει μουσικούς που θα αντεπεξέλθουν με άνεση στην εξέλιξη της μουσικής τεχνολογίας και ταυτόχρονα θα κινήσουν τα νήματα της σύγχρονης μουσικής σύνθεσης και εκτέλεσης.
Έχει επανδρωθεί με τους πλέον αναγνωρισμένους μουσικούς-καθηγητές με ενεργό δράση και μεγάλη προσφορά στον τομέα της σύνθεσης, της ενορχήστρωσης, της δισκογραφίας και της εκτέλεσης. Ο εξοπλισμός του αποτελείται από τις τελειότερες μονάδες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου.
Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας είναι ιδρυτικό μέλος του Berklee International Network.
H συνεργασία του Ωδείου και του Berklee College of Music εξασφαλίζει:
- Για κάθε απόφοιτο του Τομέα Μοντέρνας Μουσικής δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς μαθημάτων (credits) με στόχο τη μείωση μέχρι και δύο χρόνια των σπουδών στο Berklee.
- Μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας των σπουδών.
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαλέξεις και workshops από εξέχοντες καθηγητές του Berklee με μετάκλησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή με εφαρμογή αμφίδρομης οπτικο-ακουστικής επικοινωνίας με τη Βοστώνη μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης.
- Χορήγηση υποτροφιών για φοίτηση στο Berklee.
- Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών.Toπρόγραμμαξεκίνησε το β΄ εξάμηνο του εκπαιδευτικού έτους 2005-6, όταν δώδεκα σπουδαστές του Berklee College of Music σπούδασαν στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, παρακολουθώντας παράλληλα με τα μαθήματα ειδικότητάς τους και μαθήματα βυζαντινής, παραδοσιακής και αρχαιοελληνικής μουσικής και συνεχίζεται με νέες 'φουρνιές' σπουδαστών.
Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας διαθέτει, κατόπιν ακροάσεων, υποτροφίες φοίτησης στο Berklee College of Music αξίας 10.000 δολαρίων συνολικά, σε όσους σπουδαστές του έχουν αναδειχθεί ως υπότροφοι μέσα από τη διαδικασία ακροάσεων του Berklee World Scholarship Tour.